Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Vedete Gică Hagi, emoționat până la lacrimi. Kira, fiica lui, a îmbrăcat rochia de mireasă

Gică Hagi, emoționat până la lacrimi. Kira, fiica lui, a îmbrăcat rochia de mireasă

Un articol de: Adela Iacob - 07 Aug 2020, 14:16

Gică Hagi are o mândrețe de fată, care tocmai a îmbrăcat rochia de mireasă. Kira Hagi nu se mărită încă, dar a partcipiat la un proiect menit să promoveze valorile tradiţionale ale comunităţii aromânilor. 

Actrița Kira Hagi (24 de ani) a fost aleasă de societatea culturală „Aromânii“ din Bucureşti să promoveze tradiţiile culturii din care provine.Fiica fostului mare fotbalist Gheorghe Hagi a îmbrăcat un costum de mireasă de acum un secol. Conform tradiţiei, Kira şi-a completat ţinuta şi cu un tatuaj pe frunte, sub forma unei cruci.

”În trecut se obişnuia ca aromânii să tatueze pe mâinile sau pe fruntea copiilor o cruce. Prin acest semn se transmitea faptul că acele fetiţe erau creştine şi nu pot fi răpite“, a explicat Sterică Fudulea, reprezentantul comunităţii armâne Filiala Tulcea,  pentru adevarul.ro.

În cadrul proiectului numit „Women from different cultures through the eyes of makeup”, Kira Hagi a îmbrăcat mai multe costume populare aromâne, vechi de 120 de ani, printre care și această rochie de mireasă.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Women from different cultures through the eyes of make-up” este un proiect spectaculos, initiat de doua tinere super talentate Naomi Guttman si Dana Eliza Serdean! Pe langa faptul ca am invatat despre simbolistica machiajului din cultura bunicilor si strabunicilor mei, am avut ocazia sa port costume traditionale aromane, vechi de 120 de ani! Unul dintre costume a apartinut fabuloasei poete aromane Kira Iorgoveanu! Ce onoare! Multumesc din suflet pentru aceasta ocazie neasteptata si multumesc #sutsataarmãneascã pentru ca are incredere in mine sa fac parte din acest gen de proiecte care imi amintesc mereu cat de important e sa nu iti uiti radacinile! . . . #aromanian #armani #gramusteni #kiraiorgoveanu #costumtraditionalaroman #lahuri #dubla #salba #machidoanca #artist #womenfromdifferentcultures #naomiguttman #danaelizaserdeanmakeup

A post shared by Kira Hagi (@kirahagi) on

 

„Cine să gândea că după 100 de ani hainele bunicii mele o să fie purtate de o armână modernă, o altă Kiră. În aceste haine a fost mireasă bunica mea.

Este o altfel de ducere înainte a culturii româneşti. Hainele, cuvintele, cântecele sunt memoria noastră istorică. Nu piere pădurea când cresc vlăstarii. Noi, armânii din România, care ne-am părăsit locurile natale, nu am lăsat să se piardă tot ceea ce al nostru, a scris Kira Hagi într-o postare pe Facebook.

 

 

Pasionată de actorie, dar şi de pictură, Kira reprezintă aripa artistică a sportivei familii Hagi în care atât tatăl, cât şi fratele ei se ocupă de fotbal. Kira Hagi poat fi urmărită şi în distribuţia filmului „Între chin şi amin“, inspirat de Experimentul Piteşti, un omagiu adus tuturor oamenilor care au suferit în temniţele comuniste.

 

 

Citeşte mai multe despre:   kira hagi