Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Vedete BABELE 2019: Cum le alegem pentru un an plin de noroc: Care este semnificația acestora

BABELE 2019: Cum le alegem pentru un an plin de noroc: Care este semnificația acestora

Un articol de: Stirescu.ro - 01 Mar 2019, 10:39

Alegerea babelor este una dintre cele mai frumoase şi mai plăcute superstiţii ale românilor la început de primăvară.

Alegerea babelor se face la începutul lunii martie şi ţine de pe 1 martie până pe 9 martie. În continuare vă prezentăm cum trebuie să procedaţi pentru a vă alege babele, dar şi ce înseamnă acest lucru pentru voi.

Aşadar, alegerea babelor este o tradiţie populară românească, în care oamenii trebuie să aibă o zi a lor în perioada 1-9 martie. Ei bine, cum vă alegeţi ziua? De fapt, ziua este cea care vă alege pe voi, asta pentru că data naşterii spune totul despre ziua babei voastre.

Astfel, dacă o persoană este născută pe data de 1, atunci baba ei este pe data de 1 martie, dacă o persoană este născută pe 7 atunci baba ei este 7.

În momentul în care o persoană are o zi de naştere compusă dintr-un număr cu două cifre, atunci se face următorul calcul. Luăm exemplu data de 12. În acest fel se adună 1+2=3, aşadar baba este pe data de 3.

În plus, se spune că aşa cum este vremea în ziua în care aveţi baba, aşa va fi anul nostru, dar acest lucru vă caracterizează şi personalitatea.

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase. În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.