Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Sfaturi utile SPECIALIŞTII au dat alarma: La ce să fiți atenți când cumpărați mâncarea de Crăciun

SPECIALIŞTII au dat alarma: La ce să fiți atenți când cumpărați mâncarea de Crăciun

Un articol de: Stirescu.ro - 10 Dec 2018, 23:24

Pentru că febra cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă a început, veterinarii oferă câteva sfaturi utile pe care românii ar trebui să le urmeze pentru a nu avea surprize neplăcute atunci când sunt în căutarea produselor tradiţionale.

Specialiştii atrag atenţia că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

 Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, scrie click.ro.

Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

În cazul în care doriți să cumpărați  produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă sau din pieţe, trebuie să fie atenţi dacă: alimentele de origine animală  sunt expuse în vitrine frigorifice; ambalajele sunt întregi; produsele au etichete cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.