Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Sfaturi utile 14 sfaturi utile pentru a avea o comunicare eficientă cu un adolescent

14 sfaturi utile pentru a avea o comunicare eficientă cu un adolescent

Un articol de: Stirescu.ro - 20 Mai 2019, 10:00

De cate ori ți-a spus copilul tau, aflat la vârsta adolescentâței, “Lasă-mă în pace! Nu înțelegi nimic!”? De cate ori te-ai întrebat apoi “Cum de nu mă ascultă copilul? De ce trebuie să ne certăm mereu”? Tu și adolescentul tău sunteți două persoane diferite, aveti perspective diferite, iar dacă întrerupi comunicarea cu copilul vei avea parte de și mai multe conflicte.

Anii adolescentei sunt o adevărată provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. În timp ce ei se descoperă, încep să-și exerseze independența, părinții se simt copleșiți de împingerea limitelor, relatează B1 TV. 

În aceeași perioadă, adolescenții încep să i-a propriile decizii, care nu mereu sunt și pe placul părinților. De aceea este foarte important ca părinții să le câ știge încrederea copiilor lor. Nu este cea mai simplă misiune, însă, cu puțin efort, se poate ajunge acolo. 

 Mai jos ai 14 sfaturi utile care să te ajute în relația cu adolescentul tău.

1.   Ascultă
Chiar dacă esti curios să afli ce se întâmplă în viața copilului tău, întrebările directe nu reprezintă cea mai bună soluție. Pur și simplu, fă un pas în spate și ascultă. Copiii sunt foarte deschiși cu părinții când aceștia nu pun presiune pe ei pentru a le împărtăși anumite lucruri din viața lor. Chiar și un comentariu despre ce s-a întâmplat ieri îți poate oferi informații excelente despre ce se petrece cu el.

2.   Validează-i sentimentele
Tendința părinților este să-i rezolve copilului problemele. Fraze precum “Oricum nu era potrivit(ă) pentru tine” atunci când adolescentul are o dezamăgire în dragoste nu sunt deloc potrivite. În schimb, arată-i compasiunea față de suferinta lui. “Înteleg, trebuie să fie destul de dificil pentru tine să accepți asta!” poate fi o variantă mult mai bună că să-i arăți susținerea.

3.   Arată-i încrederea
Adolescenții vor să fie luați în serios. Arată că ai încredere în el. Cere-i favoruri, astfel încat să vadă că te poți baza pe el. Arată-i copilului tău că se poate bucura de încrederea ta totală și că aceasta crește din ce în ce mai mult.

Citește continuarea articolului pe SFATULPARINTILOR.RO.

Citeşte mai multe despre:   parinti  -   adolescenti  -   sfaturi utile  -