Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Sfaturi utile Denia din Marțea Mare și tradițiile pe care le respectă românii în Săptămâna Patimilor (VIDEO)

Denia din Marțea Mare și tradițiile pe care le respectă românii în Săptămâna Patimilor (VIDEO)

Un articol de: Maria Zărnescu - 14 Apr 2020, 16:11
FOTO: Pixabay.com Sfaturi utile

Deniile sunt sluje unicat, ce se țin de două ori pe an. Pentru prima dată, ele au loc în cea de-a cincea săptămâna din Postul Mare, iar pentru a doua oară în Săptămâna Mare, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor. În această săptămână, ele țin cinci zile, începând imediat după Duminica Floriilor, în Lunea Mare. 

Cele cinci zile ce precedă Paștele îi aduc pe oamni împreună, alături de familii și cei dragi. Gospodinele pregătesc fripturile de miel și ouăle roșii, curăță gospodăriile și curțile. Copiii se îmbracă în straiele de sărbătoare, se fac ultimele cumpărături și bine înțeles încep pregătirile culinare care îi vor încânta pe toți la masa de duminică. În această săptămână au loc și deniile, slujbele la care participă credincioșii în fiecare seară.

Deniile. Ce sunt și când se sărbătoresc

O Denie este Utrenia de a doua zi și se ține seara, de două ori pe an. Prima dată în cea de-a cinci-a săptămâna a Postului Mare, în zilele de miercuri și vineri. Cea de-a doua oară este în Săptămâna Patimilor, în fiecare seară până la Noaptea de Înviere. Când discutăm despre denii, vorbim despre sluje unicat ce se țin doar de două ori pe an.

În Săptămâna Patimilor, preotul îmbracă nu doar epitrahilul ci și felonul, pentru că acestea sunt slujbe la care se citește și Evanghelia. În Săptămâna Mare, lunea, marțea și miercurea se oficiază „Liturghia darurilor mai înainte sfinte”. Aceasta este cea de-a treia Liturghie a Biseribii Ortodoxe, potrivit Crestinortodox.ro.

 

Preoții citesc Pilda celor 10 fecioare

La denia din Marțea Mare preoții citesc Pilda celor 10 fecioare. Scrierea spune povestea a cinci tinere înțelepte și cinci tinere neînțelepte, ce merg cu candelele aprinse în întâmpinarea mirelui. Tinerele neînțelepte constată că undelemnul lor este pe sfârșite și le cer ajutorul înțeleptelor. Fetele acestea refuză să le dea undelemnul tinerelor „nebune”, iar ele se văd nevoite să plece să cumpere. 

Între timp, sosește mirele și le întâlnește pe înțelepte, alături de care pășește la nuntă, iar poțile se închid în urma lui. Când fetele neînțelepte se întorc, sunt refuzate de către mire. 

 

Marțea Mare, ce ai și ce nu ai voie să faci

Sărbătorile Pascale vin cu o mulțime de tradiții și superstiții pe care românii le respectă cu strictețe. Iată, potrivit Sfatulparintilor.ro, ce obiceiuri trebuie să respecți în Marțea Mare. 

În această zi din Săptămâna Patimilor, gospodinele fac curățenie în întreaga casă. Este ziua în care se spală geamurile, se aerisesc toate camerele și se reîmprospătează curțile și livezile. 

Marțea Mare este și ultima zi în care se spală sau se calcă hainele.

Este ultima zi în care sunt permise muncile agricole, la câmp, iar bărbații care își ajută soțiile la treburile casnice se vor bucura de căsnicii fericite și roditoare. 

În anumite zone ale țării, în ziua de marți din Spătămâna Patimilor nu se folosește oțet în mâncare.