Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Sfaturi utile Sfaturi prețioase în bucătărie. Cum se gătește corect fasolea boabe

Sfaturi prețioase în bucătărie. Cum se gătește corect fasolea boabe

Un articol de: Adela Iacob - 14 Apr 2020, 17:04

Fasolea este unul dintre alimentele minune: se gaseste intr-o varietate de forme și arome și este plină de fibre, de vitamine si minerale. Dacă încerci să eviți fasolea prefiartă, este timpul să descoperi cum se fierbe corect cea uscată și odată ce vei învăța câteva trucuri, va deveni alimentul tău preferat. 

 

Cât timp înmoaie fasolea uscată? Este necesar?

 

Răspunsul la întrebarea dacă trebuie să înmuiați fasolea uscată este da … și nu.

 Înmuierea boabelor ajută la dizolvarea amidonului care poate cauza disconfort intestinal. În plus, reduce timpul de preparare și ajută la firberea mai rapidă.

Totuși, acest lucru nu este absolut necesar. Fasole neîmuiată este la fel de delicioasă, dar timpul de preparare va fi mai lung cu 2-3 ore.

Cel mai simplu mod de a înmuia fasolea este să fie lăsată într-un vas cu apă, la frigider, peste noapte. Dacă ați uitat să faceți asta, grăbiți procesul de înmuiere acoperind fasolea uscată cu apă, aducând apa la punctul de fierbere timp de 2-3 minute. Luați de pe foc și lăsați să se înmoaie între 1 oră și 4 ore. După aceea, scurgeți apa în care a fiert și puneți-o la fiert într-o altă apă.

 

Cea mai bună metodă de preparare 

 

Oala Slow-Cooker

Atunci când nu prea vrei să gătești, dar ai timp la dispoziție, încercă să foloșesti oala Slow-Cooker. Nu trebuie să mai puneți fasolea la înmuita pentru că va sta câteva ore bune în oală. Puneți doar apă, sare și condimente și lăsați la foc mic timp de 3–6 ore.

 

 

Fierberea tradițională

 

Acest tip de fierbere îți oferă mai mult control asupra procesului de gătire.Trebuie să adăugați fasolea uscată într-o oală mare, să acoperiți cu apă și dați în clocot. Apoi reduceți focul, acoperiți și lăsați așa până când fasolea este fiartă. Este gata atunci când devine moale și cremoasă. Fasolea mai mică, care a fost înmuiată prealabil, poate fi gătita chiar și în 45 de minute, iar fasolea mare, 2 ore. Lăsați să se răcească în zeama în care a fiert pentru maxim de savoare.

 

Oala sub presiune

 


Pentru cel mai nerăbdători, un aparat de gătit sub presiune este cel mai bun mod de a transforma fasolea într-o cină delicioasă. Puneți fasolea în oala sub presiune și acoperiți cu apă, dar asigurați-vă că nu treceți peste linie. Adăugați sare și alte condimente. Gătiți la presiune ridicată între 20 și 40 minute, în funcție de mărimea boabelor și dacă le-ați înmuiat sau nu mai întâi. Lăsați presiunea să se elibereze natural și scurgeți-o imediat.

 

Punem sare?

 

Boabele de fasole au potențialul de a deveni un deliciu atunci când sunt asezonate cum trebuie. Adăugați ierburi și condimente și chiar usturoi la început pentru a absori aroma.

Când vine vorba de sare, trebuie să aveți răbdare. Dacă nu utilizați o oală sub presiune sau o oală slow-cooker, așteptați până când boabaîncepe să se înmoaie, dar nu este complet pătrunsă. Acest lucru se întâmplă de obicei la jumătatea timpului de preparare. Sare adăugată la început poate întări boabele, ceea ce nu trebuie să se întâmple. După ce fasolea este fiartă și opriți focul, adăugați mai multă sare după gust și orice alimente acide, cum ar fi sucul de lămâie, oțetul sau roșiile.