Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Sfaturi utile 4 Alimente pe care nu știai că le poți congela. Iată ce fructe și ce legume pot fi „puse la păstrat”

4 Alimente pe care nu știai că le poți congela. Iată ce fructe și ce legume pot fi „puse la păstrat”

Un articol de: Adela Iacob - 28 Mar 2020, 13:18
FOTO: Pixabay.com Galerie foto (4) Sfaturi utile

Încă din moși strămoși gospodinele își preparau conservele, fie ele bornane cu gemuri și gulcețuri, clasica zacusă sau delicioasele murături. Întotdeauna este bine să îți păstrezi câteva alimente de bază în congelator, pentru că nu vei știi niciodată când ai nevioie de ele. Dacă se nunța o vizită neașteptată din parte prietenilor, iar tu nu ai timp de cumpărături? Sau dacă apare temuta soacră și pe lângă curiozitățile pe care le are legat de curățenie, va dori să vadă și ce calități ai în bucătărie?

Păstrează o serie de alimente congelate și pentru zilele în care nu ai timp sau pur și simplu nu mai ajungi la cumpărături. Așa vei mereu pregătită pentru orice vizită a musafirilor sau pentru toate gustările delicioase din fructe pe care să le prepari celor mici. Congelarea este o variantă practică și atunci când ai prea multe produse.

Însă, este important să știi ce alimente pot fi congelate fără să își piardă savoarea. Pe câteva dintre acestea le știm cu toții foarte bine: carnea, legumele fierte sau coapte precum vinetele și ardeii kapia, mazărea sau dovleceii.

Totuși, există cu siguranță o serie de alimente pe care nu știai că le poți congela. Iată o listă cu produse pe care le poți păstra la rece și pe care le poți consuma după ce s-au dezghețat:

Bananele

Pot fi puse la congelator doar dacă sunt foarte coapte, iar coaja de culoare maro. Înainte de a le pune în pungă decojiți toate bananele, iar apoi, după preferințe le mai puteți tăia cubulețe.

După decongelare ele pot fi folosite în orice rețetă de prejituri, brioșe, checuri sau smoothie-uri pe care să le preparați rapid în propria bucătărie.  Lăsate la temperatura camrei sau în frigider, bananele se strică mai repede.

Brânză și cașcavalul afumat

Brânza este unul dintre alimentele pe bază de lactate pe care le poți congela. Nu ai nevoie nici de îndemânare și nici de experiență în conserve pentru a pune brânza la congelator. Din bucata pe care o ai deja în frigider, taie fix cât știi că veți consuma tu și întreaga familie.

Apoi pune bucata de brânză rămasă într-o pungă și așeaz-o în congelator. În cazul în care știi că îți rămâne o cantitate mare, o poți împărți în două pachete, iar așa vei decongela doar atât cât este necesar pentru consumul zilnic.

Pâinea

Pâinea proaspătă, fie simplă fie cu ceapă sau cartofi sau poate fi congelată. Împarte o franzelă în mai multe bucăți și așează-le în pungi diferite.

Pâine nu trebuie să fie neapărat proaspătă atunci când o congelezi. Poți pune la rece și franzela feliată, atâta timp cât o scoți din ambalajul de fabricație și o împarți în pachețele mai mici.

Mare atenție însă la decongelat. Nu folosiți apă sau cuptorul cu mircounde când decongelați pâninea. O puteți dezgheța foarte simplu scotând-o din pungă și lăsând-o pe o farfurie la temperatura camerei.

Strugurii

Cine nu iubește strugurii? Ei bine ar trebui să aflii că te poți bucura de aceste fructe, poate chiar din grădina proprie, și te timpul iernii. Strugurii pot fi congelați cu ușurință, mai ales după ce ai culesc toate boabele de pe ciorchine.

Așează-le în pungi și formează pachete de boabe de struguri pe care le poți decongela ori de câte ori îți dorești să le simți gustul sau pentru prăjituri absolut delicioase.