Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Diete/Rețete Rețete tradiționale de Paște: 5 ingrediente naturale cu care să vopsești ouăle, fără chimicale dăunătoare

Rețete tradiționale de Paște: 5 ingrediente naturale cu care să vopsești ouăle, fără chimicale dăunătoare

Un articol de: Adela Iacob - 15 Apr 2020, 16:42

Chiar dacă pare greu de crezut, bucătăria ta este plină de coloranti naturali cu care poți vopsi ouăle pentru Paște, fără a-i expune pe cei dragi unor chimicale toxice.

 Alimentele banale, cum ar fi varza roșie, coaja de ceapa și cafeaua pot fi utilizate pentru transformarea ouălor într-un curcubeu de culori. Copiii vor fi în special dornici să descopere toate culorile pe care le pot crea, așa poți face din această activitate o distracție în familie.

 

Vopsirea ouălelor în soluția de colorant natural 

 

Această metodă implică fierberea ouălor cu vopseaua, căldura permițând colorantului să intre în coajă, rezultând o culoare intensă și uniformă.

 

Vopsirea la rece

 

Această metodă presupune ca ouăle și ingredientele pentru colorant să fie fierte separat. Produce nuanțe subtile și poate avea ca rezultat o culoare inegală, cu excepția cazului în care ouăle sunt rotite de mai multe ori în timp ce se află în colorant. 

 

Coloranți naturali


Varza roșie: 4 cești de varză tocată
Turmeric : 3 linguri de turmeric
Coajă de ceapă: 4 cești de ceapă (pielițe de aproximativ 12 ceapă)
Sfeclă: 4 cești de sfeclă tocată
Cafea: 1 l de cafea neagră tare (în care se fierb ouăle fără a mai adăuga apă)

Atenție: Coloranții naturali pot produce uneori rezultate neașteptate, așa că fiți surprinși dacă, de exemplu, din varza roșie veți obține ouă albastre. Consultați următorul ghid pentru a vă ajuta să obțineți culorile dorite.

Auriu intens: Fierbeți ouăle în soluție de turmeric 30 minute.
Cărămiziu: Fierbeți ouăle în soluție de coji de ceapă 30 minute.
Maro închis: Fierbeți ouăle în cafea neagră, 30 minute.
Galben pal: Înmuiați ouăle în soluție de turmeric la temperatura camerei pentru 30 de minute.
Portocaliu: Înmuiați ouăle în soluție de coajă de ceapă la temperatura camerei pentru 30 de minute.
Maro deschis: Înmuiați ouăle în cafea neagră la temperatura camerei pentru 30 de minute.
Roz deschis: Înmuiați ouăle în soluție de sfeclă la temperatura camerei pentru 30 de minute.
Albastru deschis: Înmuiați ouăle în soluție de varză la temperatura camerei pentru 30 de minute.
Albastru intens: Înmuiați ouăle în soluție de varză la temperatura camerei peste noapte.
Lavandă: Înmuiați ouăle în soluție de sfeclă de zahăr la temperatura camerei pentru 30 minute. Se lasă apoi în soluție de varză la temperatura camerei pentru 30 secunde.
Galben-Verzui: Înmuiați ouăle în soluție de turmeric la temperatura camerei pentru 30 de minute. Se urmează cu soluție de varză la temperatura camerei, 5 secunde.
Somon: Înmuiați ouăle în soluție de turmeric la temperatura camerei pentru 30 de minute. Se lasă apoi în o soluție de cojă de ceapă la temperatura camerei 30 minute.

 

Materiale necesare pentru vopsire 

 

Agenți de vopsire naturali (varză roșie, turmeric, ceapă, sfeclă și cafea)
Oală
Oțet
Castroane
Ouă
1 tel metalic
1 Clește
Prosoape de hârtie
Grilaj de uscare (opțional)


Pasul 1

 

Selectați un ingredient colorant și puneți-l în oală conform instrucțiunilor de mai sus. Adăugați 1 l de apă și 2 linguri de oțet. Dacă este necesară mai multă apă pentru a acoperi ingredientele, măriți proporțional cantitatea de oțet. Dați în clocot, apoi reduceți temperatura. Lăsați ingredientele să fiarbă la foc mic timp de 30 minute. Strecurați colorantul de impurități într-un castron.

Pasul 2

 

Puneți ouăle nefierte în oală cu colorantul strecurat. Introduceți un singur ou în tel, prin lărgirea ochiurilor, stfel încât oulă să rămână în interiorul telului Utilizând telul, înmuiați oul în colorant. Dați în clocot pentru perioada de timp specificată mai sus, în funcție de culoare dorită.

Pasul 3

 

Scoateți ouăle cu cleștele, uscați-le cu prosoape de hârtie și lăsați-le să se usuce pe un grilaj.

Citeşte mai multe despre:   paste