Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Diete/Rețete Rețetă de cârnați: Ce ingrediente trebuie să pui pentru cârnații tradiționali

Rețetă de cârnați: Ce ingrediente trebuie să pui pentru cârnații tradiționali

Un articol de: Stirescu.ro - 22 Dec 2018, 12:09

Cârnații își au locul lor de cinste pe lângă celelate rețete tradiționale românești, precum sarmalele sau vestita ciorbă de potroace, numai bune de servit după o noapte încărcată cu pahare de vin sau tărie.

 Dar, întorcându-ne la rețetele cu cârnați – care nu sunt neapărat sută la sută românești, pentru că se știe că o adevărată cultură a cârnaților există și în Germania - cu siguranță însă, românii au unele din cele mai delicioase rețete pentru un asemenea preparat din carne.

Desigur, diferența stă în carnea de porc de cea mai bunaă calitate și condimentele felurite – aici este deosebirea majoră între mai multe tipuri de rețete, pentru toate gusturile: mai picante, mai dulci mai impănate cu grăsime sau mai light, cu grijă la siluetă.

La capitotul rețete de cârnați, vorbim despre preparatul delicios făcut în bucătăria poprie, din ingrediente de prima mână.

 Tot mai mulți români apelează la preparea cârnaților în casă, pe fondul temerilor despre procentul semnificativ ai aditivilor alimentari folosiți în industria mezelurilor.

 În continuare, vă prezentăm rețete de cârnați fără nici un conservant, preparați și uscați natural pe sârmă – exact așa cum ne amintim de pe vremea bunicilor, când eram copii.

Rețete de cârnați de casă

 Ingrediente

- 1,5 kg de pulpă de porc

- 300 g slănină afumată

- mațe de porc spălate foarte bine in prealabil

- 8-10 căței de usturoi

- 1 linguriță de ienibahar măcinat

- 1 lingură de cimbru uscat

- 1 linguriță de boia dulce o jumătate de linguritță de boia iute

- 300 ml de supă de oase

- 1/2 lingurita de coriandru boabe sare și piper dupa gust

 Cum se prepară cârnații de casă

- Pune mațele de porc într-un castron cu apă și oțet și lasă-le acolo circa jumătate de oră;

- Zdrobește usturoiul într-un mojar împreună cu boabele de coriandru;

- Taie apoi carnea și slănina cuburi; Introdu bucățile de carne în mașina de tocat;

- Condimentează apoi carnea cu usturoi, coriandru, ienibahar, cimbru, boia dulce și iute și bineînțeles, sare și piper după gust;

- Amestec-o bine timp de 10 minute, turnând treptat supa de oase; Scoate mațele de porc din castron și spală-le sub un jet de apă;

- Pune mațele în accesoriul pentru cârnați;

- Pornește aparatul pe viteză mică și umple-le cu carnea condimentată; Strânge mațul și răsucește-l în funcție de cât de mari dorești să fie cârnații;

- Lasă-i la uscat la loc răcoros minimum 24 de ore înainte de a-i pregăti.

Nu-i găti imediat pentru că există o mare șansă să îți crape. După un timp minim de uscare, cârnații se pot prăji în tigaia cu ulei încins.

Prepararea la cuptor e pe cât de delicioasă și cu atât mai sănătoasă Înainte de a-i pune la tavă, cârnații vor fi înțepați pe alocuri, stropiți cu puțin ulei și puși la cuptorul încins în prealabil la 170 de grade; În funcție de gust, pot fi lăsați în jur de 20 de minute, mai mult sau mai puțin, în funcție de cât vrem să fie de rumeniți.

Când sunt gata, se scot din cuptor, se tapetează cu câteva șervețele și pot fi serviți alături de cartofi, muștar, sfeclă sau hrean, murături ori salată.