Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Diete/Rețete Rețeta bunicii: Pâine de casă, cu coaja rumenă și miez pufos. Delicioasă și extrem de ușor de făcut

Rețeta bunicii: Pâine de casă, cu coaja rumenă și miez pufos. Delicioasă și extrem de ușor de făcut

Un articol de: Adela Iacob - 24 Mar 2020, 17:36

Pâinea caldă, făcută în casă și proaspăt scoasă din cuptor este unul dintre alimentele care ne aduc aminte de copilărie. 

Datorită texturii ei crocante și pufoase în același timp, a aromei dulcege și a mirosului care învăluie întreagă bucătărie, pâinea de casă este un deliciu mai satisfăcător decât cele mai alese și scumpe feluri de mâncare.

Deși pare dificil de făcut, procesul este unul cât se poate de simplu, trebuie doar să încerci. 

Vă proăpunem o rețetă ușoară de pâine albă, pentru care vei avea nevoie doar de câteva ingrediente:

  • 3 căni de apă călduță;
  • 3 linguri de drojdie uscată;
  • 1 lingură de sare;
  • 4 linguri de ulei vegetal;
  • 8 căni de făină
  • O jumatate de cana de zahar;

Mod de preparare

Într-un bol încăpător, amestecă bine apă călduță, drojdia, sarea, uleiul, zahărul și doar patru dintre cele opt căni de făînă. Apoi, acoperă vasul și lasă drojdia să acționeze timp de aproximativ o ora, până când amestecul își dublează dimensiunea.

Apoi, scoate aluatul din bol și frământă-l, adăugând treptat celelalte patru căni de făînă, care să-l închege până la consistentă elastică dorită. Unge un bol cu ulei vegetal și plasează aluatul în acesta, întorcându-l de câteva ori, pentru a-l acoperi în mod uniform cu puțîn ulei. După aceea, acoperă bolul cu un prosop umed și lasă ingredientele să interacționeze, până când aluatul crește, dublându-se că dimensiune.

După ce amestecul a crescut din nou, apasă-l cu pumnul de câteva ori, pentru a scoate excesul de aer din interiorul acestuia. Lasă-l din nou în repaus timp de câteva minute, iar apoi scoate-l din vas și împarte-l în trei secțiuni dreptunghiulare, pentru a obține trei pâini mai mici, cu o coajă crocantă.

Coacerea painii

Pentru etapă de coacere vei avea nevoie de trei forme de pâine sau cozonac, de aproximativ 22/11 centimetri, pe care să le ungi cu puțîn ulei. Apoi, așază cele trei secțiuni ale aluatului în cele trei tavi și lasă din nou aluatul să dospească în aceste forme.

Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius, iar când aluatul este pregătit, pune pâinea la cuptor și las-o să se coacă timp de 35 până la 45 de minute. Dacă nu-ți place coajă de pâine rumenă și crocantă, acoperă tăvile cu o folie de aluminiu în timpul ultimelor minute de coacere.