Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Diete/Rețete Rețețe tradiționale de Paște: Friptură de miel, fragedă la cuptor. 3 garnituri delicioase care completează festinul

Rețețe tradiționale de Paște: Friptură de miel, fragedă la cuptor. 3 garnituri delicioase care completează festinul

Un articol de: Adela Iacob - 18 Apr 2020, 00:25
Sursa foto: fairwaymarket Galerie foto (4) Diete/Rețete

Se apropie unul dintre cele mai așteptate momente ale anului: Psștele și odată cu el și tradiționalul ospăț în familie pentru care gospodinel trudesc zile în șir.

Mielul este simbolul Paștelui încă de la începuturile creștinismului pentru că acest animal blând simbolizeză jertfta Mântuitorului care s-a sacrificat pe sine pentru mântuire și iertarea păcatelor.  Aproape că nu există român care să aibă pe masa de sărbătoare câteva preparate cu carne de miel.

În pragul Paștelui, îți aducem o rețetă de friptură de miel aromată și fragedă și trei rețete de garnituri la alegere, care să completeze deliciosul preparat.

 

Friptură de miel la cuptor

 

 

Ingrediente

  • 1 pulpă de miel
  • 1 lămâie
  • 1 capațână de usturoi
  • Rozmarin
  • Cimbru
  • Ierburi aromatice
  • Ulei de masline
  • Sare
  • Piper

 

Mod de preparare

Carnea se crestează nu foarte adânc, ci doar cât condimentele să se pătrundă mai bine.

Pulpa se masează bine cu uleiul de măsline, se condimentează cu sare, piper, ierburile aromatice și rozmarin. Usturoiul tocat se introduce în crestături, iar zeama de la jumătate de lămâie se stoarce peste carne.

Carnea se lasă la marinat pentru 4-5 ore. Tava se umple cu apă și se pune la cuptor aproximativ 2 ore.

 

Garnitură

 

Cartofi copți cu rozmarin 

 

 

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi noi (de dimensiuni mici)
  • Ierburi aromatice
  • Cimbru, rozmarin
  • ulei de masline
  • usturoi
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare:

Cartofii nedecojiți se spală și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, alături de o o căpățână de usturoi tăiată pe jumătate.  Se asezonează cu condimentele și se ung cu uleiul de măsline.  Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute, apoi se îndepărtează folia și se lasă să se mai rumnească încă un sfert de oră.  

 

Ciuperci la tigaie

 

 

Ingrediente

  • 500 grame de ciuperci
  • Ulei
  • Sare
  • Piper
  • 60 g Unt
  • 2 căței de usturoi
  • Ierburi aromatice

 

Mod de preparare

 

Ciupercile se spală și se curăță, dar nu se taie. Untul și uleiul se încing într-o tigaie adâncă. Se adaugă ciupercile într-un singur strat și se asezoneaază cu sarea şi piperul și ierburile aromatice. Se lasă să înăbușe acoperite cu un capac 10 minute, după care se ridică capacul și se mai lasă încsă 5-10 minute să prindă o culoare arămie.

 

Ratatouille de legume

 

 

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 2 dovlecei
  • 1 ardei rosu
  • 1 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • 7 rosii
  • ulei de masline
  • sare, piper
  • Ierburi aromatice
  • parmezan

 

Legumele se spală bine, iar vinetele, ardeiul, dovleceii, și 2 roșii se taie în felii groase de aproximativ jumătate de centimetru. Ceapa si usturoiul si se pun în blender impreuna cu 5 roșii, o lingura de ulei, sarea, piperul ierburile aromatice și un praf de zahăr( pentru a tăia aciditatea roșiilor). Pasta se întinde uniform pe fundul unei tăvi, iar peste se se aseaza in spirala feliile de legume, alternand feliile de legume: vanata, dovlecel, ardei. După ce tava s-a umplut se condimenteză cu sare, piper si se stropesc cu ulei de masline. Tava se acoperă cu folie de aluminiu. Se dă la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, iar dupa aproximativ 40 de minute se scoate folia și se presară cu parmezan și se mai lasă încă 10 minute.

Citeşte mai multe despre:   paste