Cum să faci CEL MAI PUFOS cozonac de Crăciun! Rețetă SIMPLĂ pentru Sărbători!
Cozonacul nu poate lipsi de pe masa de Crăciun. Acesta este printre cele mai apreciate deserturi de Sărbători, iar mirosul său cuprinde toată locuința.
Iatî cum poți face CEL MAI BUN cozonac cu cremă de cacao, nuci și stafide!
Ingrediente maia:
50 grame drojdie proaspătă
2 linguri de lapte
o lingură de făină
Ingrediente aluat:
1 kilogram de făină
6 galbenușuri
O jumătate litru de lapte
300 grame zahăr
200 grame unt
50 grame ulei
coaja rasă de la o lămâie
4 fiole esență de rom
4 fiole esență de vanilie
Ingrediente cremă:
stafide și mac 300 grame
nucă mărunțită 20 grame
unt
2 linguri cacao
4 linguri de zahăr
5 linguri de lapte
Pasul 1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o linguriță de zahăr și o lingură de făină. Dupa ce le amestecăm, se lasă la crescut.
Pasul 2. .Dupa ce a crescut maiaua, în paralel punem făina cernută într-un lighenuș și adăugăm laptele fierbinte puțin câte puțin, lapte care în prealabil a fost fiert cu zahărul și cu coaja rasă de la o lămâie și bineînțeles frământăm.
Pasul 3. Adaugăm gălbenușurile de ou treptat și frământăm, galbenușuri care în prealabil au fost bătute bine și peste care am adăugat un vârf de sare.
Pasul 4. Adaugăm untul împreună cu uleiul, care trebuie să fie cald (în prealabil am topit untul și peste acesta am pus uleiul).
Pasul 5. Peste toată această compoziție din lighenuș adăugăm maiaua și frământăm, apoi esențele, presărăm făina și lăsăm la crescut.
Pasul 6. Pentru cremă punem laptele la foc cu unt, cacao, nucă, mac și stafide. În prealabil stafidele trebuie lăsate în lapte pentru a se înmuia.
Pasul 7. Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luăm jumătate din compoziție. Această jumătate va fi împărțită la rândul ei în alte două jumătăți. Luăm prima jumătate, o întindem, o ungem cu puțin ulei și adăugăm compoziția. La fel facem și cu cea de-a doua jumătate și le împletim. Le așezăm în forma pentru cozonac, în care vom pune hârtie de copt. Cozonacul va fi uns cu o pensulă cu gălbenuș și presărăm zahăr tos.
Ponturi
Pentru a crește cozonacul, în încăperea în care țineți aluatul la crescut trebuie să fie cald, iar lighenușul trebuie acoperit cu câteva cârpe. În primele 20 de minute de când ați băgat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideți ușa acestuia. Aluatul este foarte bine frământat, când apar acele mici bășici. Ingredientele trebuie adăugate treptat și câte puțin, mai ales cele lichide pentru a nu îneca acel aluat.
Sursa cozonaci.info