

Rețetă ca la mama acasă: Cozonac tradițional, pufos, cu nucă și rahat, care nu trebuie să lipsescă de pe masa de Paște
Cozonacul este unul dintre bunătățile care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Acest preparat simbolizeaza bucuria Învierii și renașterii spirituale.
Primele rețete de cozonac au început să apară în evul mediu, în bucătăriile din țările europe. După multe transformari si îmbunătățiri, această prăjitură numită a devenit un simbol al sărbătorilor creștine. În bucătăria românescă, cozonacul și-a căpătat un loc fruntaș la toate mesele importante şi la toate sărbătorile de suflet ale poporului.
Uite cum poți să prepari un cozonac pufos cu care să îi răsfeți pe cei dragi de Sărbători
Ingrediente:
- 1kg faina
- 1 lingurita de sare
- 200 g zahar
- 500 g lapte gras
- Coaja unei lămâi
- O esenta de vanilie
- 2 cubulete drojdie aproximativ 80 g
- 6 galbenusuri
- 100 g ulei
- 200 g nuci si 200 g rahat.
- 1 ou
Mod de preparare
Este important ca făina să fie special destinată cozonacilor, așa că atunci când cumpărați produsul, aveți grijă să fie specificat aceast lucru pe ambalaj. Ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei cel puțin 24 de ore pentru a favoriza creșterea aluatului.
Într-un bol se amesteacă făina cu zahărul și sarea. Într-un alt vas se amestecă laptele călduț cu esenta de vanilie, coaja de lămâie, cele 6 gălbenusuri si drojdia.
Se toarnă amestecul de lapte peste făină și se amestecă până se obține un aluat lipicios. Când aluatul a devenit omogen se scote pe blatul de bucătărie și se frământă cu ulei pentru aproximativ 20 de minute. Aluatul se lasă la dospit 10 minute.
Între timp se pregătesc 3 forme de copt, se ung cu unt și se tapetează cu făină sau cu hârtie de copt. Aluatul se împarte în 3 bucăți egale, se întinde și se umple cu nuci și rahat. Tăvile umplute se lasă acoperite la loc cald pentru ca cozonacul să mai crească pentru aproximativ 1 oră și jumătate.
După ce cozonacii au crescut se ung cu oul bătut și se pune la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 45 de minute, la 180 de grade Celsius.