Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Diete/Rețete Secretele lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru un cozonac perfect pentru masa de Paște

Secretele lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru un cozonac perfect pentru masa de Paște

Un articol de: Adela Iacob - 16 Apr 2020, 17:08

Cozonacul nu lipsește de Paște de pe mesele românilor, deși nu este cea mai simplă prăjitură. Chef Cătălin Scărlătescu a mărtturist că un cozonac excelent este o reală provocare chiar și pentru el, pentru că succesul depinde de mai mulți factori: calitatea făinii, timpul dedicat frământării, de cât de bun este cuptorul – să nu ardă, să coacă bine pe toate părțile, să aibă intensitatea flăcării potrivită. 

„Ingredientele de bază ale rețetelor mele românești le știu de la bunica mea, care le-a învățat de la mama ei, care le știe de la bunica ei. Așadar sunt transmise din generație în generație în ultima sută de ani. Pe lângă rețetă, secretul unui preparat stă în prospețimea și proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obții bucate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât știința gătitului“, explică chef Scărlătescu.

 

Ingrediente:

  • 250 grame zahăr
  • 450 grame lapte
  • 5 ouă
  •  60 grame drojdie
  • 300 grame unt
  • 500 grame nucă
  • 200 grame rahat
  • 150 grame ciocolată belgiană
  • 30 grame portocală confiată
  • 30 grame coajă de lămâie
  • stafide
  •  

Mod de preparare

Amestecă drojdia cu 100 de ml de lapte şi pune şi trei linguri cu făină. Lasă compoziţia să crească la cald. Pune laptele la fiert alături de zahăr şi amestecă totul până se dizolvă.

 Între timp, freacă gălbenuşurile cu praful de sare. Adaugă făina într-un vas şi, pe rând, pune gălbenuşurile, laptele cu zahărul topit, apoi untul şi portocala confiată. Compoziţia se pune la dospit şi se lasă o oră.
Ia apoi o bucată de aluat, o întinzi bine şi pui crema obţinută din nuci, ciocolata belgiana topită, stafide şi rahat, apoi formezi o rulada oe care o secţionezi în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină şi le lăsăm la dospit aproximativ două ore. Când aluatul a crescut dăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade.

Citeşte mai multe despre:   Catalin Scarlatescu