Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce NU este bine să faci în această zi

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce NU este bine să faci în această zi

Un articol de: Stirescu.ro - 26 Dec 2018, 13:13

Soborul Maicii Domnului se sărbătoreşte în cea de-a doua zi de Crăciun.

Potrivit tradiției, în această zi, nașii trebuie să își viziteze finii. De altfel, e ziua în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă, transmite B1 TV.

Mai multe obiceiuri, dar și interdicții, sunt legate de Soborul Maicii Domnului sau a doua zi de Crăciun. Nu e bine să speli haine în această zi, pentru că apa vărsata pe rufe o vei folosi pentru vindecarea rănilor.

De asemenea, e o zi în care nu se muncește. Oamenii care muncesc în ziua când e cinstită Fecioara Maria nu vor mai avea nicio zi liberă tot anul.

Este interzis să bârfești, să înjuri sau să uneltești împotriva celorlalți. Cei care se răzbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur în această zi sfântă vor suferi pierderi.

Pentru cea de-a doua zi de Crăciun, în fiecare zonă din țară s-a împământenit un obicei specific. În Bistrița Năsăud, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba feciorii își cheamă mândrele la joc.

Fetele și flăcăii joacă pe 26 decembrie pentru a se bucura de tinerețea lor. Se spune că persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul.

În unele zone, se poartă dusul „cu colacul" la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, o coastă de porc sau alte preparate.

Se mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce și nu se coase.

De asemenea, dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul, se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă.