Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate TOATE DETALIILE despre COVID-19: Simptome, răspândire, perioada de incubație, mijloace de protecție, recomandări

TOATE DETALIILE despre COVID-19: Simptome, răspândire, perioada de incubație, mijloace de protecție, recomandări

Un articol de: Andrei Ștefan - 10 Mar 2020, 22:02

Cu toate că nu se știu încă toate detaliile despre noul coronavirus, cercetătorii i-au putut identifica o serie de caracteristici şi au putut stabili o serie de recomandări pentru a preveni răspândiră lui. 

Ce se ştie despre modul în care COVID-19 se manifestă, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a Ministerului Sănătăţii, Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor al Statelor Unite (CDC) şi mai multor studii independente, din mediul academic.

Ce caracteristici prezintă COVID-19?

Coronavirusul COVID-19 poate sta în aer pentru cel puţin 30 de minute.

Coronavirusul COVID-19 poate parcurge distanţe de până la 4,5 metri.

Transmiterea prin aerosoli fini în aer pe distanțe lungi nu pare a fi una dintre principalele cauze ale răspândirii. Majoritatea lucrători spitalizați în Wuhan au contactat virusul fie la domiciliu, fie în faza timpurie a focarului din oraş, când nivelul de protecție din spitale nu fusese încă ridicat.

COVID-19 poate rezista pe suprafeţe solide timp de mai multe zile, sub formă de stropi, care ulterior pot infecta o altă persoană care intră în contact cu ei. 

Coronavirusul poate supravieţui până la două zile la temperaturi de 37 de grade Celsius, pe sticlă, materiale textile, metal, plastic sau hârtie.

COVID-19 poate supravieţui în fecale sau în fluide umane timp de peste cinci zile.

Deşi este identic în proporție de 96% cu SARS din punct de vedere genetic, coronavirusul COVID-19 este între 100 şi 1.000 de ori mai contagios.

COVID-19 este identic în proporție de 86-92% şi cu un coronavirus la pangolini. Prin urmare, transmiterea unui virus mutant de la animale la oameni este cauza cea mai probabilă a apariției noului virus.

Care sunt cele mai frecvent întâlnite simptome?

Febră (88% din cazuri), tusea uscată (68% din cazuri), senzația de epuizare (38% din cazuri), expectorația de mucus la tuse (33%), scurtarea duratei de respirație (18%), durerile în gât (14%), durerile de cap (14%), durerile musculare (14%), frisoanele (11%) sunt de asemenea comune. Mai puțin frecvente sunt starea de greață și vărsăturile (5%), nasul înfundat (5%) și diareea (4%). Conform unor surse, secrețiile nazale nu ar reprezintă un simptom, însă potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), curgerea nasului ar putea fi considerat un simptom. Iniţial, aceste simptome se pot manifesta uşor într-o primă fază, şi se pot manifesta pe rând. În unele cazuri nu se manifestă niciun simptom, iar persoanele infectate nu se simt rău. Tot conform OMS, în doar 1 din 6 cazuri este vorba de îmbolnăviri serioase în care se rezvoltă probleme de respiraţie. 

Cât de lungă este perioada de incubaţie?

Perioada de incubaţie se referă la intervalul de timp dintre momentul infectării şi cel al prezentării primelor simptome. Conform estimărilor actuale, perioada de incubaţie este de 1-14 zile (în funcţie de persoană), însă cea mai frecvent-întâlnită perioadă de incubaţie a fost de cinci zile. Marea majoritate a celor infectați, mai devreme sau mai târziu, prezintă simptome. Sunt rare cazurile de persoane la care a fost depistat virusul și care nu au simptome la acel moment - iar cele mai multe din aceste persoane se îmbolnăvesc în următoarele zile.

Cât contează vârsta, afecţiunile preexistente şi sistemul imuntar?

Mortalitatea este puternic influențată de vârstă, condiții preexistente, și mai ales, de răspunsul sistemului de sănătate. În cazul vârstei, cu cât sunteți mai tânăr, cu atât este mai puțin probabil să fiți infectat și cu atât mai puțin probabil să vă îmbolnăviți grav dacă vă infectați.

Foto: Rata mortalităţii pe categorii de vârstă, conform datelor existente la data de 5 martie

Dintre persoanele cu afecţiuni preexistente, ce categorii sunt cele mai vulnerabile?

Conform datelor raportate de China, rata de mortalitate în rândul celor care sufereau deja de afecțiuni cardiovasculare a fost de 13,2% în China. În rândul celor care aveau niveluri ridicate de zahăr în sânge (diabet necontrolat) rata de mortalitate a fost de a fost de 9,2%. În rândul celor cu hipertensiune arterială rata de mortalitate a fost de 8,4%. În rândul celor cu boli respiratorii cronice de mortalitate a fost de 8%. În rândul celor cu cancer de mortalitate a fost de 7,6%. În rândul celor care nu aveau o boală anterioară relevantă rata de mortalitate a fost de 1,4%.

Cine contractează mai des virusul, femeile sau bărbaţii?

Femeile contractează virusul la fel de frecvent ca și bărbații, însă doar 2,8% dintre femeile chineze infectate au murit din cauza bolii, în timp ce în cazul bărbaţilor rata mortalităţii este de 4,7% (conform datelor de pe 5 martie). Boala pare să nu fie mai severă la gravide decât la alte femei. În 9 cazuri examinate de nașteri ale unor femei infectate, copiii au fost născuți prin cezariană și sănătoși, fără a fi infectați. Femeile au fost infectate în ultimul trimestru de sarcină. Ce efect are o infecție în primul sau al doilea trimestru asupra embrionilor este în prezent neclar, deoarece acești copii sunt încă nenăscuți.

Există riscul contaminării de la animalele de companie? 

Din informaţiile actuale NU există riscul contaminării cu "COVID-19" de la animalele de companie.

Poate fi tratat coronavirusul "COVID-19" cu antibiotice?

"COVID-19" NU POATE fi tratat cu antibiotice întrucât acestea funcţionează doar în cazul infecţiilor bacteriene. "COVID-19" este un virus, prin urmare antibioticele nu funcţionează. Acestea pot fi folosite DOAR că o modalitate de prevenire a "COVID-19".

Există un vaccin sau tratament?

Până în momentul de faţă, NU există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific pentru prevenirea sau tratarea COVID-2019. Cu toate acestea, cei afectați ar trebui să apeleze la medic pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacienților se recuperează datorită îngrijirii.

Posibile vaccinuri și unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor și a medicamentelor pentru prevenirea și tratarea COVID-19.

Cum mă pot proteja de coronavirusul COVID-19 (zece reguli comportamentale care trebuiesc urmate, potrivit Ministerului Sănătății)?

Spălați-vă mâinile de multe ori;

Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

Nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile;

Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

Animalele de companie nu transmit coronavirus.

1. Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
Spălarea mâinilor elimina virusul.

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul
Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile
Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

10.  Animalele de companie nu transmit coronavirus
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Citeşte mai multe despre:   coronavirus  -   covid 19