Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate SpaceX, a doua misiune reușită cu astronauți la bord. Câte luni vor locui în Stația Spațială Internațională

SpaceX, a doua misiune reușită cu astronauți la bord. Câte luni vor locui în Stația Spațială Internațională

Un articol de: Adela Iacob - 17 Noi 2020, 10:30

Capsula SpaceX cu cei patru astronauți la bord a ajuns la Stația Spațială Internațională, noua lor casă până în primăvară. Capsula Dragon s-a ridicat și a andocat, luni noapte, la capătul unui zbor complet automatizat de 27 de ore, ce a început de la Centrul Spațial Kennedy. Legătura s-a produs la 422 de kilometri deasupra statului american Idaho, potrivit Euronews.

„Oh, ce voce plăcută la auz”, a spus astronauta de la stația spațială Kate Rubins, către comandantul Dragonului, Mike Hopkins, la primul contact radio.

„Abia așteptăm să vă avem la bord”, a adăugat ea, după alipirea celor două nave spațiale.

Pentru SpaceX, aceasta este a doua misiune cu astronauți. Cu toate acestea, este pentru prima oară când compania lui Elon Musk transportă un echipaj pentru o staționare de jumătate de an. Zborul-test cu doi piloți, ce a fost efectuat tot în acest an, a durat doar două luni.

Cei trei astrounauți americani și cel nipon vor rămâne la laboratorul de pe orbită până în aprilie, când înlocuitorii lor vor sosi la bordul unei alte capsule Dragon. Situația va continua, cu SpaceX – și în cele din urmă Boeing – transportând astronauți spre și dinspre stație, pentru NASA. Practic, acest serviciu de tip „taxi” a început odată cu lansarea de duminică noapte.

Hopkins și membrii echipajului său – Victor Glover, Shannon Walker și Soichi Noguchi din Japonia – s-au alăturat celor doi ruși și americanului care zburaseră spre stația spațială luna trecută, din Kazakhstan. Cei patru și-au intitulat capsula „Resilience” (n.r. – Reziliența), într-un gest care să scoată în lumină speranță și inspirație într-un an dificil pentru întreaga omenire.

Pentru lansarea de duminică, NASA a limitat numărul de invitați la minimum în contextul crizei COVID-19 și până și Elon Musk a fost nevoit să stea departe de eveniment, în condițiile în care precizase că, „cel mai probabil”, a contractat boala infecțioasă. Atribuțiile sale oficiale privind lansarea au fost preluate de către Gwynne Shotwell, președintele SpaceX, care i-a asigurat pe reporteri că Elon Musk era încă destul de implicat în desfășurarea de forțe, în ciuda absenței sale fizice.

Citeşte mai multe despre:   space x