Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate AZI SE SCHIMBĂ ORA! Ce trebuie să faci?

AZI SE SCHIMBĂ ORA! Ce trebuie să faci?

Un articol de: Andrei Ștefan - 30 Mar 2019, 11:12
Foto: Pixabay Actualitate

În acest weekend, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, se schimbă ora. România trece la ora de vară, iar ceasurile se vor da înainte cu o oră. Astfel, ora 3:00 devine ora 4:00. 

Ziua de 31 martie va fi cea mai scurtă zi din anul 2019, având, practic 23 de ore. 

Trecerea la ora de vară nu modifică mersul mijloacelor de transport în vigoare. 

Spre exemplu, trenurile de călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 30/31 martie, la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 3.00, care devine ora 4.00, îşi vor continua mersul până la staţia de destinaţie, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 - 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

De curând, Parlamentul European a votat un document pentru renunţarea la practica de schimbare a orei, începând cu 2021. 

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

FIecare țară a Uniunii Europene trebuie să informeze Comisia asupra alegerii lor până anul viitor, în aprilie.

Citeşte mai multe despre:   ora de vara