Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate Reguli noi la Oscaruri. Află ce s-a schimbat în organizarea ediției din 2021

Reguli noi la Oscaruri. Află ce s-a schimbat în organizarea ediției din 2021

Un articol de: Maria Zărnescu - 29 Apr 2020, 18:13
FOTO: Hepta.ro Actualitate

Premiile Oscar din 2021 vor suferi câteva modificări în organizare, iar noile reguli vizează peliculele care nu au fost difuzate în cinematrografe. Deciziile au fost luate de către Academy of Motion Picture Arts and Sciences în contextul pandemiei actuale.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente, atât în rândul cinefililor cât și al celebrităților și mai ales al actorilor de peste ocean este decernarea Premiilor Oscar, cunoscute și drept Premiile Academiei Americane de Film, alături de defilarea pe covorul roșu în ținute răvășitoare, sau mai puțin inspirate.

În contextul actual, având în vedere că teatrele și cinematrografele sunt închise, iar cele mai multe pelicule au avut premiera pe diferite platforme online precum Netflix, Amazon Prime sau Disney Plus, organizatorii au fost nevoiți să stabilească noi reguli pentru selectare și încadrarea producțiilor cinematografice în lupta pentru o statuetă.

Filmele lansate pe platforme digitale, primite în cursă

Premiile Oscar au fost organizate pentru prima dată în 1928, iar de atunci și până în prezent un set de reguli stricte a stat la baza alegerii peliculelor care vor intra în cursa pentru o statuetă și a actorilor nominalizați în fiecare an.

Pentru ediția din 2021, regulile însă se schimbă, iar filmele pot fi nominalizate la Oscar chiar dacă au fost lansate doar online, digital pe una dintre platformele de streaming, relatează Variety.

În trecut, peliculele care ajungeau în cursa pentru Oscaruri trebuiau să fie înainte difuzate, timp de 7 zile într-un cinematograf de pe teritoriul Califroniei.

Nu toate filmele lansate online sunt eligibile pentru Oscar

Chiar dacă regulile se schimbă pentru ediția din 2021, nu toate filmele lansate pe platformele digitale se vor califica pentru obținerea unei statuete. Pentru a putea fi luat în calcul și nominalizat la Oscarurile de anul viitor, filmul trebuie să fi avut o premieră programată în cinematografe, care a fost însă anulată în contextul pandemiei.

Mai mult decât atât, acesta trebuie să fie disponibil pentru membrii comisiei, timp de 60 de zile de la lansare.

„Academia Americană de Filme este de părere că nu există un mod mai frumos și mai plăcut de a viziona un film ca experiența într-un cinema. Părerea noastră și loialitatea față de acest lucru va rămâne întotdeauna neschimbată. Însă evenimentul istoric și tradic, pandemia de COVID-19 aduce schimbări absolut necesare în realizarea ediției de anul viitor, ce privesc regulile de încadrare a filmelor în cursa pentru Oscaruri. Tocmai de aceea am decis să oferim suport membrilor comunității noastre și mai ales să le recunoaștem munca, în special acum când audiența apreciază filmele mai mult ca niciodată.”, a explicat Președintele Academiei, David Rubin.

Regulile clasice, valabile odată cu redeschiderea cinematografelor

Noile reguli stabilite pentru înscrierea producțiilor în cursa pentru Oscaruri sunt valabile însă doar pe perioada pandemiei. Odată ce se vor redeschide cinematografele, regula privind difuzarea timp de 7 zile a filmelor în interiorul lor, înainte de înscrierea în cursă va fi iar valabilă.

Mai mult decât atât însă, filmele care au avut deja premiera digitală, pe o platformă de streaming, nu vor mai fi nevoite să se lanseze și în cinematografe.

Pe lângă acest fapt, toți membrii Academiei vor fi nevoiți de această dată să fie prezenți la alegerile preliminare ale producțiilor ce vor intra în cursa din 2021. Mai mult decât atât, aceștia vor fi nevoiți să întrunească un anumit procent ca o peliculă să fie considerată eligibilă, relatează sursa citată mai sus.

Următoarea ediție a Premiilor Oscar va avea loc în 2021, ediția din 2020 fiind unul dintre cele mai importante evenimente ale lunii februarie. Anul acesta, „Parazit” a fost filmul care a obținut statueta pentru „Cel mai bun film”, în timp de Joaquin Phoenix a plecat acasă cu titlul de „Cel mai bun actor în rol principal” pentru prestația din Jokerul. Renee Zellweger a fost numită „Cea mai bună actriță” pentru rolul din Judy.