Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate ''Oh, Ramona''... sau ''Fifty Shades of Andrei''. De ce MERITĂ să-l vezi! (CRONICĂ DE FILM)

''Oh, Ramona''... sau ''Fifty Shades of Andrei''. De ce MERITĂ să-l vezi! (CRONICĂ DE FILM)

Un articol de: Andrei Ștefan - 16 Feb 2019, 10:18

Am vizionat „Oh, Ramona!”, ecranizarea celebrei cărți „Suge-o,Ramona!”, scrisă de Andrei Ciobanu. Responsabilă de peliculă a fost Cristina Jacob, regizor si scenarist, care a stat și în spatele filmelor „Selfie” și „Selfie69”. 

Am ales Cinemateca Union, nu o sală imensă de cinema dintr-un mall, să verific dacă filmul e într-adevăr la fel de bun pe cât promitea și chiar poate aduna spectatori oriunde.

Dar sala goală nu mi-a dat prea mare încredere. Unde e publicul înnebunit după acest film?

Cu 5 minute înainte de a începe, s-au mai umplut locurile... cu 3 cupluri de bătrânei! Am rămas uimit - ei nu erau DELOC grupul țintă pentru un film cu multe aluzii erotice! Și totuși... iată-i la „Oh, Ramona!”.

Încă 3 bărbați au ajuns pe ultima sută de metri și astfel a început proiecția pentru cei... 10 spectatori. 

Am fost puțin dezamăgit, mă așteptam la o sală plină de tineri, la cel mai mediatizat film cu și despre...sex.

Dar prima impresie nu m-a pregătit deloc pentru ce avea să urmeze! Îți spun de pe acum, nu ai mai văzut NICIODATĂ un astfel de film românesc! Nici n-ai zice că e făcut de români, atât de inovator mi s-a părut.

„Oh, Ramona”... Un fel de „American Pie” românesc!

Povestea lui Andrei, un adolescent cu nivelul încrederii în sine la cote scăzute și nivelul hormonilor la cote înalte, te va cuceri pe loc. 

Tânărul, neexperimentat în arta amorului, încearcă să intre în acestă lume, fără cască și fără instrucțiuni. Ce șansă are un adolescent timid, tocilar și emotiv cu cea mai frumoasă fată din școală, care mai e și rebelă pe deasupra?

Filmul este plin de culoare, umor, aluzii, povești de dragoste, aventură și ceva autoironie...nu ai cum să te plictisești. De fapt, e păcat să și clipești, poți rata multe faze tari. Până și bătrâneii din sală erau captivați de scenele pline de erotism și schimbau ceva priviri pe furiș, amintindu-și poate de nebuniile pe care le făceau în adolescență.

„Oh, Ramona!” e ca un bildungsroman, prezintă procesul de formare a lui Andrei, aducându-l pe acesta de la agonie la extaz...și încă o dată la extaz! 

Pelicula abundă de aluzii sexuale, fără a fi vulgare însă, iar nuditatea e doar sugerată. Gândurile lui Andrei, pe care spectatorul le aude clar și răspicat, te fac parte din poveste, iar personajul principal chiar vorbește uneori cu tine, cel din cinema. Astfel, participi activ la lupta lui interioară și la situațiile cu care se confruntă.

Modul de filmare, cadrele inedite și efectele speciale presărate prin poveste fac din „Oh, Ramona” un important pas înainte pentru cinematografia românească, aducându-i un iz de Hollywood.

Am precizat și că în film apar vedete autohtone, printre care Smiley, Gina Pistol, Feli sau Christina Ich, „Angelina Jolie de România”? Un motiv în plus să mergi la cinema!

„Suge-o, Ramona!” a fost una dintre cel mai bine vândute cărți din toată țara, fiind urmată apoi de volumul 2, „Suge-o, Andrei!”. După o muncă de 3 ani, după cum declara chiar autorul, Andrei Ciobanu, s-a născut filmul „Oh, Ramona!”.

Fără a mai divulga mai multe informații... te invit la film. Sigur te vei regăsi în cel puțin o situație de acolo. În fond, perioada adolescenței a fost cea mai frumoasă! Cine n-ar vrea s-o retrăiască?

Verdictul ȘTIRESCU: 7 din 10... cu prelungire spre 8.
 

Citeşte mai multe despre:   oh ramona  -   smiley  -   gina pistol  -   cristina ich  -   cinemateca union  -   suge-o ramona  -   suge-o andrei  -   andrei ciobanu