Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate Duminica Mare: Ce ai voie și ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare. Iată obiceiurile care aduc mult noroc

Duminica Mare: Ce ai voie și ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare. Iată obiceiurile care aduc mult noroc

Un articol de: Adela Iacob - 19 Apr 2020, 11:03
FOTO: Pixabay.com Actualitate

Duminica Mare sau Prima zi de Paște cum mai este cunoscută în rândul românilor, este ziua ce precedă noaptea Îniverii Mântuitorului. În această zi de sărbătoare credincioșii se așează la masă, cioscnesc ouăle înroșite în Joia Mare.

Tradițiile și obiceiurile din Săptămâna Mare sunt păstrate de români încă din cele mai vechi timpuri. Credincioșii merg la Denie, la Prohod și la slujba de Înviere, dar nu uită nici să prepare cele mai gustoase bucate pentru masa de Paște.

Drobul, ciorba și friptura de miel, ouăle roșii alături de brânzeturile proaspete nu lipsesc de pe mele românilor în Ziua de Paște, iar la desert sunt servite tradiționalele dulciuri, pasca și cozonacul.

Fiind o zi de mare sărbătoare, în ziua de Paște sunt lucruri și activități care nu sunt permise gospodinelor și nici gospodarilor. Iată, potrivit Capital.ro ce nu ai voie să faci în Duminica Mare:

Dormitul, semn de oboseală tot anul

În prima zi de Paște se spune că nu este bine că dormi. Deși este o zi de sărbătoare, în care oamenii se pot odihni în voie, somnul este un semn de ghinion.

Încă din bătrâni se crede că persoanele care vor dormi mult în ziua de Paște vor fi obosite tot anul și vor avea dureri de cap.

Agricultorii și mitul domnului în ziua de Paște

În cazul agricultorilor, se spune că viermii le vor mânca toate culturile din anul în curs, fie fructe, grâne sau legume, dacă dorm mult.

Mai mult decât atât, ei nu vor fi doar somnoroși tot anul, ci și ghinioniști căci dacă dorm mult în Duminica Mare, îi va prinde ploaia ori de câte ori vor merge la câmp.

Oul nu se mănâncă cu sare

Un alt mit știut din vremuri vechi în România este servitul oului cu sare. Se spune că dacă mănânci oul roșu cu sare, vei transpira tot anul.

Fiind o zi de duminică, în ziua de Paște nu sunt permise nici treburile gospodărești, având în vedere că este o zi de odihnă, de rugăciune, în care omul se gândește la Dumnezeu. În Sfânta Scriptură nu este specificat cu exactitate care sunt lucrurile pe care credincioșii le pot face și pe care nu au voie să le înfăptuiască, însă scrierea spune clar că nicio muncă nu trebuie realizată:

„Șase zile să lucrați, iar ziua a șaptea este ziua odihnei, adunarea sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceți, aceasta este odihna Domnului în toate locuințele voastre.”

Tocmai de aceea, din generație în generație s-a transmis credincioșilor să se repsecte voia Domunului. Astfel că nici în Duminica Mare și nici în celelalte zile de duminică din an, oamenii nu au voie să:

  • Curețe locuințele și gospodăriile
  • Să cutețe ograda și curțile
  • Să spele
  • Să calce

Este păcate să se înfăptuiască orice muncă în ziua de odihnă, cea de-a șaptea zi a unei săptămâni.

Așa cum însă avem obieciuri aducătoare de ghinion, există și tradiții și obieciuri aducătoare de noroc în Duminica Mare. Potrivit sursei citate anterior, iată ce pot face românii în această zi pentru noroc și prosperitate:

Spălatul pe față

În dimineața zilei de Paște este bine să te speli pe față cu apă proaspătă, pusă într-o cană în care se află și un ou roșu, alături de unul alb și de un băuț de argint și un fir de iarbă verde. Astfel se spune că te vei bucura de prosperitate și spor toată viață.

Straiele noi, de sărbătoare

În ziua de Paște copiii și adulții este bine să poarte o haină nouă. Straiele de sărbătoare ar putea avea rol purificator.

Primul lucru care se mănâncă în Duminica Mare

Încă din bătrâni se spune că este bine să mănânci mai întâi un ou în Duminica Mare, apoi pește iar după carne de pasăre. Astfel vei avea parte de sănătate tot restul anului, vei fi sprinten ca peștele în apă și ușor precum o pasăre.

Bărbatul, aducător de noroc tot anul

O zicală veche, din strămoși, spune că dacă perima persoană care îți trece pragul în Duminica Mare este bărbat, atunci vei avea noroc tot anul.