Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate MET GALA, în ultima decadă: Care au fost temele cunoscutului eveniment și cum au apărut vedetele pe covorul roșu (GALERIE FOTO)

MET GALA, în ultima decadă: Care au fost temele cunoscutului eveniment și cum au apărut vedetele pe covorul roșu (GALERIE FOTO)

Un articol de: Maria Zărnescu - 04 Mai 2020, 09:14
FOTO: colaj Hepta.ro Galerie foto (5) Actualitate

Gala anuala pentru strângerea de fonduri a Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute este unul dintre cele mai populare evenimente în lumea starurilor de peste ocean. În ultimii 10 ani, gala a devenit mai mare și mai frumoasă, lăsând vedetele să își exprime gândurile și imaginația prin intermediul ținutelor absolut inedite.

În fiecare an, organizatorii adoptă o nouă temă, bazată pe tema expoziției pe care MET o găzduiește în acea vară. Având în vedere că fiecare vară vine cu o expoziție nouă la muzeul din New York și temele din care trebuie să fie inspirate ținutele vedetelor sunt în fiecare an diferite.

În mod normal, în prima zi de luni din luna mai, Manhattan-ul strălucește la propriu. Starurile își fac apariția la evenimentul organziat de MET împreună cu Vogue și ale costumați care mai de care mai elegante, inedite, extrem de sexy sau extravagante.

Evenimentul a avut loc pentru prima dată în 1948, când organizatorii erau în cautarea unui mod de a strânge bani pentru noul Institut de Costume din New York și pentru a marca desciderea expoziției anuale pe care o găzduia. Inițial, gala anuală pentru strângerea de fonduri a început ca un eveniment clasic, o cină târzie la care biletul de intrare costa 50 de dolari.

În 1973 totul se schimbă, în cinestea Dianei Vreeland – consultat pentru Institut și redactor al publicației Vogue,  iar MET Gala se transformă în evenimentul luxos pe care îl știm cu toții astăzi.

Mai departe, te invităm într-o călătorie în istoria Met Gala și iată ce teme au fost abordate de către organizatori în ultima decadă, dar și ținutele istorice purtate de vedete pe covorul roșu:

2019: Camp: Notes on Fashion

 

Tema de anul trecut a fost inspirată de scrierea „Notes on Camp” a lui Susan Sontag, iar invitații au fost încurajați să își lase imaginația să se joace pe covorul roșu. Astfel, look-urile excentrice și-au făcut rapid apariția odată cu prima zi de luni din luma mai, trasând o linie extrem de subțire între simplu și sublim.

2018: Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination

 

Gala din 2018 a fost gândită pentru a marca o legătură între religie și modă, între „sfânt” și „haute”. Expoziția pe care Metropolitam Museum a găzduit-o în vara lui 2018 a inclus creații istorice marca Versace sau Chanel, inspirate din catolicism.

2017: Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between

 

Ediția din 2017 a Met Gala a fost dedicată designerului Rei Kawakubo și eforturilor sale depuse la Comme d eGarcons, iar din acest motive, starurile au purtat ținute inspirate din creațiile artistului.

2016: Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology

 

FOTO: Hepta.ro

Gala Met din 2016 a avut ca scop explorarea unei legături între modă și tehnologie. La acel motment, starurile au ales să combine elemtenele metalice alături de diferite texturi fine în realizarea ținutelor. Cele mai mare case de modă s-au duelat în 2016 pentru a le îmbrăca pe unele dintre cele mai importante staruri de la Hollywood.

2015: China: Through the Looking Glass

 

Ediția din 2015 a faimoasei Met Gala a avut ca sursă de inspirație cultura chineză. Zeci de staruri de peste ocean s-au insoirat din picturi, filme sau cărți, iar broderiile nu au lipsit de pe undele dintre cele mai reușite ținute.

2014: Charles James: Beyond Fashion

 

Acesta a fost anul în care fiecare iubitoare de rochii de clasice, lungi și pline de volum a putut visa cu ochii deschiși. Având ca punct de plecare realizările desginerului Charles James, tema din 2014 a Met Gala a adus sub același acoperiși ținute inedite, de la clasic și foarte mult tull, la modern și simplu.

2013: Punk: Chaos to Couture

 

FOTO: Hepta.ro

Dacă până în 2013, gala ne obișnuise cu tematici clasice, ținute aproape sculptate pe corpurile purtătoarelor și costume impecabile pentru bărbați, în acel an stilul sălbatic și-a făcut apariția pe covoruș roșu. Tema de inspirație a vedetelor a fost punk, iar astfel starurile au avut posibilitatea să aleagă cele mai elegante, dar totodată cele mai libertine ținute.

2012: Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations

 

FOTO: Hepta.ro

Expoziția din 2012 a adus sub același acoperiș relizările Miucciei Prada și ale Elsei Schiaparelli, ca publicul să poată remarca și admira similitudinile din stilurile celor două. În 2012, vedetele au avut de ales ca sursă din inspirație unul dintre cei doi designeri de mai sus, iar ținutele de pe covorul roșu au fost uimitoare.

2011: Alexander McQueen: Savage Beauty

 

FOTO: Hepta.ro

Vă mai amintiți de celebra imagine cu actrița Blake Lively, actuala soție a lui Ryan Reynolds și regretatul Karl Lagerfeld de pe covorul roșu? Ei bine, acesta este anul în care cei doi au defilat împreună.

În 2011, Gala Met a avut ca tema realizările desginerului Alexander McQueen, decedat cu un an înainte. În luna mai a anului 2011, starurile de la Hollywood i-au adus un ultimul omagiu defilând cu unele dintre cele mai cunoscute inute ale sale pe treptele de la Metropolitan Museum din New York.

2010: American Woman: Fashioning a National Identity

 

FOTO: Hepta.ro

Ediția din 2010 a fost inspirată de femeile puternice din America anilor 1890 până la 1940 și modului în care acestea au schimbat percepția de a privi reprezentantele sexului frumos astăzi.