Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate Joia Mare: Semnificații și obiceiuri. Ce tradiții nu se mai respectă anul aceasta

Joia Mare: Semnificații și obiceiuri. Ce tradiții nu se mai respectă anul aceasta

Un articol de: Adela Iacob - 16 Apr 2020, 00:20

Cea de-a patra zi din Săptămâna Mare, numită Joia Mare sau Joia Patimilor este ziua în care se  prăznuiesc momentele cheie din viața lui Isus Hristos, înainte de a fi răstignit pe cruce: spălarea picioarelor Apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și vânzarea Domnului.

Spălarea Picioarelor Apostolilor

Prin spălarea picioarelor ucenicilor săi, Mântuitoarul dă un exemplu de smerenie, învățându-i pe supușii săi să fie slujitorii oamenilor și să propovăduiască Evanghelia.

Cina cea de Taină

A fost ultima cina a lui Hristos pe pământ, când El a luat pâinea si vinul si transformandu-le în trupul si sangele său l-a dat apostolilor, poruncindu-le să continuie acest ritual prin Sfânta Împărtășanie. 

Rugăciunea din Grădina Ghetsimani

Este momentul în care Mântuitorul s-a retras în singurateta, pe muntele Măslinilor, pentru a se ruga Tatălui, pentru că simțea că se apropie momentul jertfirii. 

Vânzarea lui Hristos

După rugăciune, Iisus l-a întâmpinat pe Iuda, care a venit însoțit de trupele de soldați care l-au legat spre a-l duce la judecată. Iuda l-a vândut pe Hristos fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-l judece pentru 30 monede de argint.

 

Tradiții și obiceiuri în Joia Patimilor

 

Începând de joi, sunt interzise treburile casnice și agricole, iar gospodinele se dedică pregătirii bucatelor care vor fi puse pe masa de Paște: pasca, painea, cozonacul și babeble (cozonac copt în forme de ceramică având un loc în vârf un ou roșu). În această zi se înroșesc ouălele. Culoarea roșie este cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Isus Hristos răstignit pe cruce pentru Mântuirea Omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroșite în Joia Patimilor nu se strică tot anul.

De-a lungul Săptămânii Mari și mai ales joi, oamenii nu trebuie să se sărute, din cauza că Iuda l-a sărutat pe Isus pe obraz înainte să îl trădeze.

În Joia Mare încep să înflorescă urzicile, marcându-se momentul din care nu mai pot fi consumate, având ca substrat simbolic si credinta ca Isus a fost bătut cu urzici în timp ce era pe cruce.

Bătrânii cred că spiritele morților se întorc acasă și se așează sub streașină și de aceea, dis de dimineață pregătesc pâine sau colaci și ulcele cu apă care sunt lăsate întrega zi pe o masă în curtea locuinței pentru sufletelor răsposaților și beau din apă și mănâncă din paine și odihnesc la casele lor.

Este ultima zi în care se pomenesc morții. Femeile cumpără căni, colăcei, dulciuri și impreună cu o lumânare aprinsă le dau de pomana pentru sufletele celor raposati din neam.

Seara, femeile tămâiază la cimitir mormintele celor morți. Clopotele nu se mai trag până sâmbăta noaptea, timp în care dacă se întâmplă vreo înmormântare mortul se duce cu toaca. 

 

Cum se poate face spovedania și împărășania în acest an

 

Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor se pot face în continuare doar la domiciliu, la solicitarea credincioșilor.

Preoții care vor face deplasarea la casele oamenilor vor fi nevoiți să respecte și ei anumite reguli de igienă. Mai preciz, aceștia trebuie să poarte mască, să folosească intrumente de unică folosință și să păstreze distanța socială față de credincios.

De această dată, nu se va putea merge la cimitir pentru a aprinde o lumânare și nici la slujbă, așa cum se obișnuiște, însă se poate merge însă la părinți pentru a le duce alimente, însă se recomandă evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă.