Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate Centrala nucleară de la Cernavodă, SPERANȚĂ pentru tratarea CANCERULUI

Centrala nucleară de la Cernavodă, SPERANȚĂ pentru tratarea CANCERULUI

Un articol de: Adela Iacob - 15 Aug 2019, 10:52

Centrala nucleară de la Cernavodă ar putea produce Cobalt 60, o substanța folosită în tratarea cancerului. 

„O altă cooperare internaţională recentă din luna iulie este încheierea unui MoU cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de Cobalt 60. Acest MoU este neangajant şi vizează evaluarea potenţialului de a produce în reactoarele de la CNE Cernavodă Cobalt 60. Acest izotop este produs în reactoarele nucleare din cobalt 59", au dezvăluit reprezentanţii Nuclearelectrica, scrie Hotnews.ro.

La nivel global există 22 de reactoare care produc izotopul Cobalt 60. Zece dintre acestea sunt de tip CANDU, similar cu cele aflate în funcțiune la Cernavodă sunt instalate în Canada, Argentina și China. 

„Explorarea posibilităţii de a produce acest izotop la Cernavodă este un mare pas înainte pentru industria nucleară din România de a valorifica încă unul din efectele benefice ale operării de centrale nucleare, în acest caz pentru sistemul medical. Vrem să devenim parte a comunităţii internaţionale de Co 60, pentru că înţelegem importanţa pentru sănătate pe care acest izotop o are. De asemenea, reprezintă o diversificare pentru SNN şi implicit încă o sursă de venit”, au completat administratorii centralei nucleare.

 În urma studiilor şi analizelor tehnice s-a constat că producerea de Cobalt 60 nu va afecta în niciun fel securitatea nucleară şi producţia deoarece recoltarea acestuie substanțe se va realiza în timpul opririlor planificate.