Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate 5 întrebări pentru medicul ortodont, înainte să-ți pui aparat

5 întrebări pentru medicul ortodont, înainte să-ți pui aparat

Un articol de: - 24 Sep 2020, 14:24

Din ce în ce mai apreciat de pacienți, aparatul dentar este în ziua de astăzi un accesoriu care nu doar că ne ajută să obținem o dantură perfectă, ci ne face fim mereu în pas cu moda. Cu toții ne dorim să avem un zâmbet perfect, iar alegerea unui aparat dentar potrivit poate reprezenta un moment greu pentru cele mai multe persoane. Există mai multe tipuri de aparate dentare, diferite opinii cu privire la avantajele acestora și numeroase mituri despre tratamentele ortodontice. Tocmai de aceea, am pregătit o listă cu 5 întrebări pe care trebuie să i le pui medicului tău ortodont înainte de a începe tratamentul stomatologic ce îți va schimba viața.

  1. Cum alegi aparatul dentar?

Stomatologia modernă vine în ajutorul tuturor pacienților prin dezvoltarea constantă a tratamentelor, a aparaturii și a tehnicilor utilizate. Cu ajutorul unei simple căutări referitoare la aparatele dentare vei putea găsi o mulțime de informații atât despre cele clasice, cât și despre cele moderne. De asemenea, vei descoperi și o mulțime de păreri ale persoanelor care deja au trecut printr-un astfel de tratament. Dacă acorzi mai mult timp informării cu privire la tratamentele ortodontice cu siguranță îți vei face o idee despre aparatele dentare metalice și cele moderne, invizibile. Este important să știi că există o mulțime de surse de specialitate care îți vor explica în detaliu care sunt diferențele dintre diversele tipuri de aparate, fiecare cu beneficiile și avantajele sale.

Cu toate acestea, pentru a alege tratamentul ortodontic cel mai potrivit pentru tine este necesară recomandarea unui medic specialist. Acesta îți va spune care este aparatul dentar potrivit nevoilor și dorințelor tale. Astfel, pentru început, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să mergi la un consult la un medic ortodont. În cadrul acestuia poți descoperi care sunt problemele dentare pe care trebuie să le corectezi și care este procesul prin care vei alege aparatul dentar cel mai potrivit pentru tine.

  1. Care este diferența dintre aparatele dentare clasice și cele moderne?

Așa cum am văzut, în ziua de astăzi există mai multe tipuri de aparate dentare, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. În primul rând, este necesar să știi că toate aparatele dentare au același scop, și anume corectarea problemelor ortodontice. Deși eficiența aparatelor dentare clasice și a celor moderne este aceeași, cea mai mare diferență dintre acestea este aspectul estetic din timpul tratamentului. De-a lungul timpului, foarte multe persoane au preferat să amâne sau chiar să refuze un tratament ortodontic din cauza aspectului estetic. Brackeții metalici și sârmele de susținere a aparatelor dentare clasice nu sunt atât de îndrăgite de pacienți, tocmai de aceea aparatele dentare moderne vin în ajutorul acelor persoane care au nevoie să își rezolve problemele de aliniere a dinților, însă își doresc ca în timpul tratamentului ortodontic aparatul dentar să fie mai greu observat de către persoanele din jur.

Întreabă-ți medicul ortodont care sunt tipurile de aparat dentar pe care ți le poate oferi și roagă-l să îți arate modele, cazuri și rezultate. De asemenea, cere să ți se explice care sunt diferențele între eficiența aparatelor pentru problemele pe care tu ai nevoie să le corectezi. Doar în acest fel te vei putea asigura că faci cea mai bună alegere și vei știi dacă vrei să alegi eficiența, aspectul estetic sau poate chiar durata mai redusă ori costul.

  1. Cât durează tratamentul ortodontic?

Conform WebMed, durata unui tratament ortodontic variază în funcție de mai multe criterii. În general, un tratament cu aparat dentar poate să dureze între 1 și 3 ani. Totul depinde de severitatea problemelor cu care te confrunți la începutul tratamentului, de distanța dintre dinți care trebuie diminuată, de sănătatea dinților, a gingiilor și, desigur, de modul în care respecți regulile și indicațiile medicului. De asemenea, perioada de purtare a unui aparat dentar depinde și de tipul acestuia, în ziua de astăzi există unele aparate dentare care limitează perioada tratamentului și te ajută să obții rezultate favorabile într-un timp mult mai scurt decât în mod normal.

  1. Cum se realizează igiena orală în timpul tratamentului ortodontic?

Igiena orală este extrem de importantă pentru noi toți, fie că purtăm aparat dentar, fie că nu. În timpul unui tratament ortodontic însă atenția acordată igienei orale trebuie să fie una foarte mare deoarece acest lucru influențează modul în care decurge întreg tratamentul. Periajul dentar trebuie realizat după fiecare masă, iar schimbarea periuței de dinți trebuie făcută la fiecare 2 luni. Este necesară utilizarea mijloacelor de curățare adjuvante (ața dentară, apa de gură, periuțele interdentare și dușul bucal). De asemenea, igienizarea dentară profesională trebuie să fie realizată frecvent la pacienții care poartă aparat dentar, deoarece brackeții sunt elemente care îngreunează periajul și rețin placa bacteriană.

Așadar, este indicat să întrebi medicul ortodont care sunt cele mai bune tehnici de curățare a danturii în funcție de aparatul dentar urmează să îl porți și care sunt regulile pe care trebuie să le respecți pentru a te asigura că rezultatele finale sunt cele așteptate.

  1. Ce se întâmplă după finalizarea tratamentului?

După finalizarea tratamentului ortodontic, este recomandată purtarea unor contenții, adică a unor dispozitive fixe, lipite în spatele dinților, sau mobile, sub formă de gutiere. Acestea au rolul de a păstra rezultatele tratamentului ortodontic. Contenția fixă este mai recomandată pe dinții de jos, iar pentru dinții de sus aceasta se potrivește doar în anumite situații. Este recomandat să întrebi medicul ortodont care vor fi soluțiile potrivite pentru tine, dar și care sunt avantajele fiecăruia pentru planul tău de tratament.