Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările Stirescu.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Actualitate 3 situații în care trebuie să ajungi urgent la stomatolog

3 situații în care trebuie să ajungi urgent la stomatolog

Un articol de: Adela Iacob - 30 Mar 2021, 14:55

Atunci când te confrunți cu dureri de dinți este foarte important să te prezinți la un cabinet stomatologic cât mai repede. De cele mai multe ori, problemele dentare pot provoca disconfort, care poate apărea în momente nepotrivite. Tratamentele urgențelor stomatologice reprezintă o prioritate atunci când vrem să ne păstrăm dantura sănătoasă. Vizita la medicul dentist te poate ajuta cu privire la planul de tratament potrivit nevoilor tale. Cu cât ești mai bine informat, cu atât ești mai bine pregătit să acționezi în anumite circumstanțe. Tratarea din timp a problemelor dentare te ajută să te vindeci într-un timp mult mai scurt. Atunci când prezinți o urgență ce ține de cavitatea orală este indicat să mergi încă din primele zile la cabinetul stomatologic, scrie Dr. Ionuț Leahu, pe blog. Iată 3 situații în care prezența la medicul stomatolog este absolut necesară.

  1. Sângerări

Atunci când sângerările abundente apar la 3-4 zile de la extracția dentară este recomandat să mergi de urgență la medicul stomatolog. Acestea apar spontan sau sunt provocate de un traumatism. Totodată, o sângerare abundentă poate apărea și în urma unei boli parodontale avansate. Îți poți da seama de apariția bolii parodontale atunci când observi modificări la nivelul gingiei sau atunci când gingia își schimbă culoarea de la roșu la roșu violaceu. În stadii avansate, boala parodontală poate provoca sângerări abundente.

Lipsa unei igiene corespunzătoare duce la transformarea plăcii bacteriene în tartru dentar. În timp, acesta irită gingia și provoacă apariția inflamațiilor gingivale.

Senzația de durere în masticație, usturime sau mâncărime reprezintă semne de întrebare atunci când te confrunți cu probleme dentare. Vizita la medicul stomatolog este necesară încă de la primele simptome ale apariției sângerărilor gingivale. Odată ce ai ajuns în cabinetul stomatologic, medicul va curăța zona afectată cu substanțe antiseptice, aplicate local sau cu ajutorul medicamentelor speciale. Pe de altă parte, medicul dentist poate recomanda în cele mai multe cazuri și antibioticul pentru a reduce riscul infecțiilor.

  1. Abcesul dentar

Această afecțiune dentară apare la nivelul dinților și este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frecvente urgențe stomatologice. Abcesul dentar este întâlnit mai ales la persoanele care vin foarte rar la medicul dentist. Acesta se prezintă printr-o infecție bacteriană, care în funcție de punctul de plecare, este de două tipuri: abces gingival și abces apical endodontic.

Abcesul gingival apare atunci când între dinte și gingie se acumulează resturi alimentare. Primele semne ale acestuia sunt redate de apariția umflăturii la nivelul gingiei și de roșeața acesteia.

Conform WebMD, abcesul apical endodontic apare atunci când avem o carie dentară destul de avansată, iar bacteriile formate de-a lungul timpului formează o pungă de puroi. În cazul acesta, este văzută de către medicii stomatologi o urgență stomatologică. Simptomele abcesului apical endodontic sunt reprezentate de febră, frisoane sau orice alterare a stării generale. Pentru a rezolva cat mai repede problema, medicul endodont va efectua un tratament de canal. De cele mai multe ori, tratamentul efectuat în cabinet înseamnă un drenaj la nivelul dintelui și aplicarea unor substanțe antiseptice la nivel local.

De reținut este faptul că abcesul dentar prezintă foarte rar dureri la nivelul dinților. Medicii stomatologi recomandă ca în cazul în care te confrunti cu unul sau mai multe simptome menționate mai sus, să-ți faci o programare cât mai repede.

  1. Pulpita dentară

Fiecare dinte are în interiorul său, sub smalț și dentină, un țesut conjunctiv moale, denumit de către medici pulpă dentară. În momentul în care straturile superioare ale dintelui sunt afectate, bacteriile ajung la pulpa dentară și provoacă inflamații. Această inflamație se numește pulpită dentară. Aceasta este văzută drept o urgență stomatologică și este foarte important să știm care sunt etapele ei. Pulpita dentară poate fi de doua tipuri:

  1. Reversibilă

Pulpita reversibilă, în stadiul ei incipient, reprezintă o inflamație ușoară la nivelul dintelui. Ei bine, pulpa dintelui rămâne sănătoasă și poate fi salvată la timp. Pulpita reversibilă prezintă simptome ce se manifestă prin dureri ușoare, care apar eventual la rece, la cald sau la atingere. Tratamentul pulpitei dentare reversibile constă în tratarea dintelui prin folosirea metodelor minim invazive.

  1. Ireversibilă

Pulpita ireversibilă este reprezentată de dureri accentuate, inflamații, sensibilitate la alimente calde sau reci și chiar apariția febrei. Această pulpită se formează atunci când bacteriile ajung în camera pulpară. Astfel, deși pulpa dintelui se poate trata, bacteriile intrate deja în contact cu dintele nu vor permite vindecarea. Motiv pentru care va fi necesar un tratament complex și costisitor. În cazul acesta va fi nevoie de realizarea tratamentului de canal, mai exact scoaterea nervului și umplerea spațiului rămas gol.

Putem preveni apariția pulpitei dentare, dar și a altor probleme prin vizitele regulate la medicul stomatolog, prin respectarea unei igiene orale stricte acasă, periajul dentar atât dimineața, cât și seara, folosirea aței dentare și a dușului bucal.